luni, 25 mai 2009

Stim oare ce suntem?

Discutand zilele trecute cu niste prieteni despre istoria tarii noastre , ma gandeam ca multe dintre obiceiurile noastre cotidiene din oras se datoreaza nu doar unei lipse elementare de educatie civica ci si faptului ca fara vina noastra, am fost ca popor, aruncati pur si simplu in civilizatie.

Social si psihologic vorbind, un popor isi modifica gandirea si comportamentul in perioade mult mai mari de timp cu conditia ca procesul evolutiv sa fie unul constant si in pasi siguri, ori la noi saltul s-a facut in 100 de ani, perioada mult prea mica de timp pentru ca un popor sa isi insuseasca principii si responsabilitati legate de civilizatie.

Sa nu uitam ca , nu mai departe de 1907 , adica acum 102 ani, populatia romana se RASCULA!!!!!, forma destul de primitiva de protest sau revolta.

Cu mici exceptii multe localitati au ajuns mari orase doar dupa cel de-al doilea razboi mondial, datorita orasenizarii fortate, mutarii unor efective masive de polulatie din mediul rural in noile blocuri de oras.

Ori aceasta miscare practica, fizica nu poate tine locul unei transformari de mentalitate. Ba dimpotriva a fost probabil una dintre cele mai nocive si mai ucigatoare tactici de depersonalizare a maselor din ultima perioada.

Romanul a ajuns , la o introspectie interioara, sa nu mai stie exact ce este. Cartea de identitate il localizeaza in oras, insa comportamentul tradeaza un rural greu de ascuns. E ca si cum l-ai imbraca pe badea Gheorghe in haine Versace. Aerul de om de la tara va iesi imediat in evidenta.

Trebuie sa recunoastem deschis fata de noi insine , ca suntem un popor inca de rurali, desi nici viata la tara nu mai este asa idilica si curata cum era odata.

Este foarte greu sa acceptam ideea ca in anul 2009 avem o identitate trunchiata, un comportament confuz ce tradeaza neincrederea in noi insine ca popor, lasand evident loc apucaturilor rele si nocive care speculeaza din plin vulnerablitatea noastra nationala.

Daca am putea accepta adevaratul nostru statut si a ne aplica incet dar corect de data asta regulile civilizatiei orasanesti, am mai avea o sansa de scapare, dar pentru asta este nevoie de mai mult de cat un om si de mai mult decat un gand.

Va astept cu pareri pro sau contra acestui subiect, cu propuneri sau solutii pentru a schimba ceva.

3 comentarii:

Cozmin Fruja spunea...

Sa completez sau sa dau un exemplu: In vara lui 2007 am iesit putin spre civilizatie, plimbandu-ne pe strazile din Luxemburg, din pacate nu am la indemana poza, dar o sa va descriu ca pe stalpi sunt buchete de pungi speciale pentru adunat excrementele patrupedului care te-ar insoti, in comparatie va spun de un episod ce a avut loc pe plaja in Neptun ROMANIA, in care cateva personaje se mirau, cum se poate ca fotograful ce umbla cu un catelus pe plaja, sa adune dupa acesta intr-o pungulita si sa arunce la cos, cu afirmatia:"Auzi draga, cine a mai pomenit sa aduni rahatii de la caine?".

Pentru o mica recapitulare, e vai si amar de capul nostru. Suntem niste tarani, dar nu in sensul ala bun, sunt inapoiati si foarte greu acceptam civilizatia, plus ca in nesimtirea noastra nu o sa ne schimbam niciodata, si mai mult cred ca nimeni nu doreste schimbarea, nici oamenii, nici conducerea.

Adinuca spunea...

Chiar daca veneau din mediul rural, romanii nu faceau la tara ce fac la oras. La tara nu strange nimeni dupa tine, la tara nu arunci gunoiul unde-ti vine si-ti strangi masa dupa tine.
Ai vazut cata lume arunca pe jos si spune lasa ca matura aia (la mine in fata blocului seara se aduna lumea la vorba si se mananca seminte.. dupa aia nu matura nimeni (cu toate ca nu ar fi mare filozofie) si cosuri de gunoi sunt la tot pasul). Vine dimineata o masinuta si matura dar ma intreb n-ar fi civilizat sa stranga dupa ei? Ai vazut la fast-food-uri cati isi duc tava? Ca vine cineva si strange dupa ei. La noi in bloc din vreo 30 de posesori de caini, numai vreo 5 strangem dupa ei. Eu recunosc ca strang dupa ei dupa ce am avut copii si nu mi-a placut sa ii vad jucandu-se in rahat. Multi spun ca daca dupa cainii vagabonzi nu strange nimeni, de ce sa strang dupa cainele personal? Pentru ca, noi totdeauna am stiut sa aruncam vina pe altul.
Cred ca bizoniada s-a produs in orase totusi. A venit omul de la tara si s-a simtit pierdut si ascuns in oras si a invatat sa nu mai fie civilizat.

Mirela Lucia spunea...

Corect. Si eu consider ca cea mai mare crima a fost dezradacinarea si pierderea identitatii prin mutarea fortata a maselor la oras.

Raman la ideea mea si te contrazic putin referitor la ce spui tu. Si in ziua de azi, multa lume este ordonata ( cum era pe vremurila tara) cu proprietatea sa. Nu acelasi lucru se poate spune c proprietatea comuna, o situatie nou aparuta datorita orasului. Nici la tara, ceea ce depaseste curtea nu este bine intretinut, insa acolo comunitatea ese mica si poti fi foarte repede reperat si aratat cu degetul, iar mai de frica, mai de rusine omul mai face treaba si in folosul comunitatii. pe cand la oras....