luni, 18 mai 2009

O altfel de lume la 1179 km distanta

Saptamana trecuta am fost la Munchen cu firma, pentru Targul Expozitional de Transport Logistic de la Messe.

Am mai fost prin Germania insa numai in trecere, niciodata pentru a sta mai multe zile in acelasi loc.
Impresia generala asupra vizitei la Munchen este una foarte trista, in sensul ca suntem cu vreo 200 ani in urma si cu sanse aproape nule de a recupera ceva din acest timp. Mentalitatea oamenilor de acolo este atat de diferita de a noastra incat termenul este unul cat se poate de realist. Curatenia este la ordinea zilei, expresia bogatiei nu se face ca in cazul nostru cu foarte multa galagie si foarte mult sclipici ci doar poate printr-o adresa de buletin ce specifica o zona rezidentiala cu case scumpe si eventual o marca mai de lux de BMW sau Mercedes.
Cu toate acestea, bogati, medii sau saraci , oamenii prefera bicicleta ca mijloc de locomotie prin oras. Un oras decongestionat de traficul de masini prin acea infrastructura de autostrazi si benzi de mare viteza. Toate locurile publice au prevazute stative de bicicleta, trotuarele au benzi speciale pentru biciclete, benzi pe unde si sa vrei sa circuli nu prea poti ( tot timpul trebuie sa te dai deoparte ca sa treaca una, doua, trei biciclete dintr-un sens sau altul ). Lumea de diferite varste chiar si foarte inaintate folosesc bicicleta pentru a merge chiar si la teatru sau la opera.

Un alt aspect care mi-a placut extraordinar de mult este verdeata. Foarte , foarte multa verdeata, garduri vii la case ( nu de ciment sau fier forjat inalte de 3m ca la noi), orasul este in perioada asta o splendoare de castani rosii sau roz. Oriunde te intorci vezi un castan cu florile rosii sau o tufa imensa de liliac.

Cultul excesiv pentru istorie si traditie este o caracteristica generala a vesticilor, insa ceea ce face interesant Munchenul este beraria Lowe care poate acomoda pana la 5000 persoane simultan cu ocazia October fest si binenteles cele 2 mari atractii unice ale Europei : fabrica de autoturisme BMW si Stadionul Allianz Arena , cel mai modern stadion din Europa.

Amandoua atractiile sunt vizitabile, cu programare prealabila pentru vizitarea propriu-zisa a fabricii si acesul efectiv pe stadion. Pentru restul, galeriile expozitionale sunt free , iar Muzeu BMW se viziteaza contra cost.

Cam atat in cuvinte, restul in imagini in galeria de poze.

0 comentarii: