vineri, 19 iunie 2009

Design Interior - Partea 2

SELECTIA REPETITIVA

odata stranse multele informatii din tot atat de multele raspunsuri la intrebari, traim sentimentul ca am lamurit niste necunoscute si ca parca lucruile incep sa se limpezeasca. Cu toate astea nu avem inca imaginea de ansamblu, nu vedem cum va arata camera x sau camera y, insa informatiile culese sunt baza solida a tot ceea ce vom facem in viitor.

Folosindu-ne de ele trecem la selectarea de idei. Luam o plansa mare , ca cea din salile de conferinte, schitam planul unui nivel al casei ( principiul se repeta pentru fiecare nivel).

fac precizarea ca ne referim in continuare la cazul in care la intrebarile legate de arhitectura, structura, nr de camere si bai, avem deja raspunsul cu ajutorul unui arhitect si strcturist, materializate intr-un proiect.

Punem plansa respectiva undeva, intr-un colt linistit si ne apucam sa rasfoim brosuri, reviste de case, de mobila, de decoratiuni, poze de vacanta, poze de familie etc, selectand acele imagini care ne plac chiar de la prima vedere, fie ca ele reprezinta o canapea, o culoare de perete, o gresie, un parchet, un maner de usa, etc. Incercuim cu o carioca elementul care ne-a placut si pentru care am selectat imaginea. Rupem foaia sau decupam elementul respectiv, sau selectam fotografia de familie

Facem asta cu toate revistele care le avem la indemana si putem face asta pe o perioada mai indelungata de timp, pana cand strangem destul material de selectie.

Daca avem deja piese de mobilier, accesorii care ne plac foarte mult si pe care le vrem integrate in design, le facem poze si fotografiile respective le atasam le plansa in zonele in care le-am dori regasite la final.

Luam apoi toate imaginile selectate si incepem trierea lor pe diferite criterii.

ex: Living - culoare pereti. selectam toate imaginile care au incercuite zone de pereti, culoare, tinand cont si de raspunsurile pe care ni le-am dat la intrebarea ce culori preferam sau ce culori nu vrem sa vedem pe pereti.

Punem pe planseta toate aceste fotografii, imagini si iesim din camera sau plecam din zona de lucru pentru 10 minute. Revenim si uitandu-ne la planseta alegem acele imagini care ne sar imediat, placut, in ochi. Acelea vor fi optiunile de culoar pentru mai departe. repetam procedeul pana selectam o culoare.

imaginea aleasa va fi fixata pe planseta in zona livingului.

Acelasi sistem de selectie se va face pentru fiecare criteriu in parte ( model de mobilier, tip de material de cuvertura, etc...).

va trebui incepand cu scurtele lectii urmatoare sa armonizam elementele intre ele, urmand ca selectiile sa fie mai mult sau mai putin conditionate. In cazul in care se ajunge la un conflict, se "reseteaza" toata zona de conflict si se reiea toata selectia de la capat.

Ex: ajungem ca in baie sa ne placa culoarea rosie, dar sa ne placa si mobilierul portocaliu intens. respectand regulile de culoare pe care le voi prezenta in LPartea 3!!!, suntem deja intr-un conflict. Cum culoarea si/sau mobilierul le-am ales tinand cont si de alte elemente deja selectate anterior, va trebui sa stergem cu buretele toata zona si s-o luam de la capat folosind ca prim criteriu altul decat cel utilizat anterior. ( EX. daca am plecat intai de la culoare pereti, acum plecam de la alt criteriu, culoare mobilier )


Acest procedeu de selectare repetitiva, cunoscut in lumea de afaceri ca si "brainstorming" este foarte important si este folosit pe tot parcursul proiectului.

daca stam stramb si gandim drept, merita incercat, e chiar funny , e ca un joc si se poate practica de toti membrii familiei ( poate un adolescent de 15 ani ar dori sa stabileasca, sau macar sa fie de acord cu stilul camerei sale).

0 comentarii: