joi, 26 martie 2009

Recomandare film

Am vizionat zilele trecute filmul Slam Dog millionaire. Foarte frumos film, poveste interesanta iar pentru pasionatii de imagine si fotografie, un extraordinar curs de incadrare a subiectului si de selectie perfecta a unghiurilor de filmare.

Il recomand din suflet pasionatilor de alt film decat cel plin de explozibile si muschi.

America

Nu am mai scris de ceva vreme, insa zilele trecute m-am uitat pe niste fotografii de acum cativa ani de cand locuiam in New York si m-am gandit sa impartasesc putin din experienta acelor ani.

America- un miraj, un nume cu semnificatii aparte, care cheama hipnotic milioane si milioane de suflete catre ea. Cati din acesti oameni nu ajung sa fie pacaliti de imaginile de brosura ale Americii. Nu stiu cum este America acum, dar cu siguranta este multa mai putin atragatoare decat cea de acum 10 ani.

Intinderea tarii te face sa traiesti cu iluzia ca esti liber, o libertate doar in carti aprofundata si reglementata, pentru ca altfel esti un prizonier intr-o mare rezervatie careia nu-i vezi gardul de sarma si poarta de fier, insa traiesti constant cu prezenta gardienilor langa tine care iti reamintesc programul zilnic si iti spun ce sa citesti, ce trebuie sa vezi, ce trebuie sa intelegi si mai ales ce trebuie sa mananci.

O tara unde marea majoritate a oamenilor sunt ca niste pufuleti in punga de Lotto, unde singurele emisiuni sportive sunt cele legate de fotbal american, baseball si basket, desi au peste 30 canale de sport, unde stirile externe sunt controlate mai bine decat o facea Securitatea pe vremea impuscatului, unde multe din discutiile sociale sunt legate de sex, muzica si bani.

America- tara unde toata lumea crede in reclame, unde distractiile se rezuma la un picnic cu hamburgeri sau o noapte in bar continuata cu o sesiune de stari de voma in gurile de metrou, o tara unde pana si limba engleza tinde sa nu mai fie in curand limba oficiala, o tara in care departe fiind iti pui atatea sperante si care te dezamageste in mod lamentabil.

America o tara unde lumea nu umbla cu bani cash, unde cimeva stie intotdeauna cate sticle de cola bei pe saptamana, cate tigari fumezi zilnic, care este vinul preferat, unde iti place sa iti petreci vacantele, unde intregul tau profil poate fi exploatat si consultat printr-o simpla tastare a unui cod - social security number.

Cam asta este imaginea mea despre America mai ales dupa ce am trait pe viu evenimentele de la 11 Septembrie 2001 - genocidul american.