joi, 29 aprilie 2010

Lalea dungata




Azi s-a desfacut prima lalea dungata. O splendoare.

miercuri, 28 aprilie 2010

Lalele, lalele, frumoasele mele lalele







Laleaua este vedeta saptamanii. Au inceput sa se desfaca lalelele deosebite cele parrot. pana acum fruntase sunt cele albe.
Au mai inflorit: liliacul si merisorul(gutuiul japonez).

Copaci Mari
















Ieri am fost la Institutul Silvic ICAS si ne-am achizitionat de acolo 5 copaci. Institutul are 80 ha de puieti de tot felul, iar ceea ce trebuie sa faci tu este te plimbi cu masina pe acolo insotit de 2 muncitori/muncitoare cu harlete la ei si sa iti alegi ce copaci doresti. Preturile sunt in functie de inaltimea lor.


Noi am ales: un tei, un paltin, un stejar, un artar si o catalpa.


Inginerul silvic ne-a spus ca paltinul este mai sensibil si ca pana ajungem cu el acasa, de la vantul care ii va sufla in frunze pe durata calatoriei, se va pleosti, dar in cateva zile isi va reveni.


Stejarii si artarii pareau toti cu frunzele mititle si fara vlaga, insa tot inginerul ne-a spus ca de abia i-ai dat frunzulitele si ca asa sunt stejarii si artarii pana se dezvolta frunzele bine. Cat timp acestea sunt micute par fara viata in ele.


Catalpa infrunzeste mai tarziu fata de ceilalti copaci. Acuma de abia are muguri plezniti.


Suntem foarte incantati de copacii achizitionati.

joi, 22 aprilie 2010

Abajur din creioane
















Pentru ca mi-ati dat curaj cu postatul de tot felul de idei de bricolaj, va prezint astazi una executata de mine . Nu am poze pe faze de executie insa nu este nici o mare filozofie asa ca sunt convinsa ca va veti prinde repede.










Tema de lucru a fost confectionarea unui abajur pentru o plafoniera. Locatia ei, la mine a fost incaperea WC-ului, nu pentru ca ar fi un proiect prost si nu merita aratat, ci ca e singura si prima incapere 90% finisata din casa.










materiale de lucru:










creioane de lemn lacuite sa nelacuite, de preferinta simple si nescrise, de culori optionale. Eu am ales pentru proiect 20 creioane culoarea galben aprins si 20 creioane simple nelacuite pe care le-am bagat pe rand intr-un borcan de bait wenge ( 3 randuride scufundari in bait).










Combinarea culorilor pe cele 4 fete ale abajurului ramane la latitudinea si imaginatia fiecaruia.










Eu am vrut 2 laturi opuse galbene si celelalte 2 laturi maro wenge.










placa de lemn pentru baza abajur , ce poate fi taiata dintr-o scandura mai mare sau mai lata sau dintr-o scadura-dulap de constructii . Dimensiunile placii se stabilesc in functie de dimensiunile bazei abajurului, iar dimensiunile bazei abajurului, logic, nu pot fi mai mari decat lungimea unui creion. Aceasta placa taiata astfel incat corpul abajurului sa se sprijine pe ea, va fi in prealabil vopsita/baituita intr-o culoare dorita sau asortata cu restul ansamblului. la mine a fost tot bait wenge.










Placii respective i se confectioneaza cu burghiu special pentru lemn o gaura in centru la dimensiunea fasungului de bec.










Creioanele se aseaza intr-o succesiune pe care o vedeti mai bine in poze decat sa o explic eu. Inainte de asezare, in zonele de imbinare intre creioane, acestea vor fi marcate cu cate 1-2 puncte de lipici gen Picatura.










Corpul abajurului odata construit se lasa cateva ore bune pentru a se usca lipiciul dupa care se asambleaza , sau se lipeste pe placa de lemn taiata , slefuita si colorata in prealabil.










va prezint cateva poze, unele cu o exemplificare facuta de mine pentru prietena mea Adina, din creioane gasite intr-o cutie cu creioane, iar restul cu abajurul confectionat pentru baie.

Incep sa se deschida lalelele in curte




iata ca primele lalele s-au deschis. Sunt atat de frumoase. Imi place la nebunie culoarea asta de lalea si ma bucur ca le-am nimerit asa.


Le astept si pe cele deosebite cele "cap de papagal" sa se deschida.

marți, 20 aprilie 2010

Scaun de gradina


A venit primavara, incep pregatirile sistemelor de irigatii , inlocuirea furtunelor, verificarea conexiunilor si asa mai departe.

Cum de regula cumparam cu cel putin o rola de furtun in plus , de ce nu l-am putea folosi pentru a crea un frumos scaun de gradina.

Elemente proiect: furtun de gradina, mufa de conexiune furtun, tevi de cupru si coltare de cupru din cele pentru instalatiile sanitare.


Modul de asamblare se poate distinge din poza atasata.


Spor la lucru!

Case fara griji

Cum de unii prin vest pot fi Directori, pot locui in zone rezidentiale si semirezidentiale si pot sa nu aiba ultima masina la scara, ultimul ceas, telefon, gard de 6 metri, curte plina de betoane si pavele si totusi pot fi niste oameni respectati, niste oameni carora li se recunoaste valoarea..


iar la noi nu.http://picasaweb.google.ro/mirelalucia3/CaseFaraGriji?feat=directlink

Muscarii si lalelele







Nu v-am prezentat muscarii mei de gradina. Spre deosebire de vecina mea care nu are nici caini nici pisici in curte si care poate planta florile cum vrea ea, muscarii mei au fost plantati printre pomi in forma de cerc.






vazand insa pe cei ai vecinei pusi toti gramada s insotiti de cateva lalele rosii, am ajuns la concluzia ca acesti bulbi de primavara arata mult ma frumos in grupuri stranse decat rasfirati.






Asta e. Gradinaritul se invata si experimentand. La anul o sa vedeti un progres evident.

luni, 19 aprilie 2010

Piersicul







Piersicul meu are cateva probleme. In primul rand varfurile de la crengute au degerat, nemaifacand anul asta nici o floare.






Acuma am observat destule frunze cu un aspect ciudat si as vrea sa stiu, ce are si cu ce ar trebui sa-l tratez in mod special. Va arat poze cu frunzele.

marți, 13 aprilie 2010

Cu legumele inainte!!




Vremea asta capricioasa cu emperaturi scazute imi da peste cap rasadurile mele scoase la aer. Pana in prezent singurele legume de care sunt sigura ca sunt perfect prinse in pamant si de la care am asteptari mari sunt voioasele ridichi.




Salatele ,asa cum comenta si buna mea prietena Adina , sunt inca lesinate dupa transplantare si le mai trebuie cateva zile c soare puternic si caldura ca sa prinda viata. cert este ca la cele crete , care sunt si putin rosiatici, prima frunza reala care a dat deja are tenta rosiatica finala a salatei. Sper, cu inima stransa, ca ma voi satura de salata vara asta.




Imi ies si mie ardeii, in sensul ca se vede ca incoltesc! Yes!!! aveam emotii ca nu voi vedea asa ceva si ca voi recurge la rasadurile de rezerva de la mama de pe balcon.




Sotul meu doreste sa puna cateva fire de porumb dulce si batranelul nostru ne-a zis ca la porumb trebuie sa punem semintele pe 2-3 anduri, nu conteaza cat de lungi sunt randurile, pentru ca florile plantei sa se polenizeze intre ele, altfel ies doar cateva boabe pe stiulete si restul chel.




luni, 12 aprilie 2010

Aspecte recente de primavara









Am plantat in gradina cativa brazi si 3 molizi. Am aflat cu ocazia asta ca Molidul esi are crengutele mai mici, mai dese, este mai spectaculos, are radacinile cu plecare orizontala, se intinde pe orizontala. Se adapteaza mai bine la schimbarile de loc si este mai rezistent la soare.



Bradul are radacina ca la morcov, pivotanta, fixeaza bine terenurile in panta insa este mai sensibil. Ii trebuie umbra , pamant umed la baza si mai ales un mediul de crestere acid, pamantul din jurul lui sa fie acid sau sa fie imbunatatit constant cu fertilizant acid.





Trandafirul william shakespeare 2000 creste.

Am mai plantat 2 salcii crete si am replantat rasadurile de salata in pamant












joi, 8 aprilie 2010

HRISTOS A INVIAT !! AGAIN!!!!




Au trecut si Sarbatorile Pascale. Trecand peste faptul ca nu inteleg cum un om fie el si cel mai Sfant se poate naste o singura data la toti crestinii dar poate muri si invia de cate 2 ori la date diferite pentru catolici si pentru ortodoxi, Sarbatoarea pascala ,pe langa insemnatatea ei religioasa , este un prilej de a manca mult, a bea fara masura si a face foarte multa galagie.

Anul asta am sarbatorit evenimentul in Statiunea Borsec, asa cum faceam pana acum 3 ani cand ne-am apucat de casa si n-am mai putut pleca asa des.

Aerul de munte, imaginea impunatoare a bradului incep incet incet sa paleasca din cauza termitelor numite "cetateni Romani" pentru ca vina este , cel putin in zona respectiva, ambelor nationalitati, romane si maghiare.

Paduri intregi aproape defrisate , cioate si resturi de crengi lasate la ata locului, nestranse, neadunate, focare de infectie pentru paduri de la ciupercile pomilor doborati de mana omului. Iti vine sa plangi nu alta, cum ne putem bate joc de copii nostri si cum , vorba reclamei TV, ne batem joc de viitorul lui Andrei!!!