marți, 30 martie 2010

Branduse




Ce frumoase sunt brandusele!!!




Pana ajung ele sa formeze un covor mov primavara la mine in curte...


Pana una alta eu uitasem unde le-am plantat , iar ele mi-au facut zilele trecute o surpriza foarte frumoasa deschizandu-se.

luni, 29 martie 2010

William Shakespeare 2000


Nu va speriati , nu este o carte, este un trandafir englezesc. Englezii sunt recunoscuti in crearea de soiuri noi de trandafiri si acesta nu face opinie separata in acest sens. Este rezistent la ger, face flori repetate, mari rosu-violet, batute si miroase foarte puternic.
Ce ti-ai putea dori mai mult de la un trandafir.
Am reusit in colaborare cu doua prietene sa il plantez in curte. Acum sper sa nu ma dezamageasca.

miercuri, 24 martie 2010

Rasaduri







Am observat ca fiind incepator in ale gradinaritului 2 lucruri te mai salveaza de un esec total.
1. Plantarea semintelor in rasadite cu pamant din curte cernut sau de musuroi. Nu pamant de flori cu alte proprietati decat cel din curte. La transplantarea in gradina a plantelor sansele de supravietuire sunt mai mari , planta fiind deja obisnuita cu pamantul

2. Apa de ploaie e sfana in revigorarea plantelor proaspat replantate. salvati un ceva apa de ploaie si cand mutati plantele din rasad in gradina, stropiti numai cu apa de ploaie.

Cum la mine este mai frig, nu au iesit inca rosiile cherry, insa i-au iesit mamei in paharele. Asa ca mi-am asigurat macar backup-ul.
Mai are pentru mine cativa puiuti de muscata curgatoare englezeasca visinie.

marți, 23 martie 2010

Nou membru in formatie

Avem de Duminica un nou, mai exact o noua membra in formatie. O Pisicuta de 5 luni, alba, cu pata neagra pe fata si cu niste superbi ochi bleu pentru care cautam un nume din cele din benzile desenate. Motanii nostri se numesc: Zoro, Rahan, Pif.

Etapa 2 -Gradinarit




Weekendul care a trecut a fost unul propice activitatilor de gradina . Am continuat tratamenele la pomi. Am dat acum cu ulei horticol- Apladus Super.




Si cu asta, treaba usoara s-a terminat. A urmat greul, adica legumele .


Ridichile mele la paharele s-au ridicat sprintare cu capul la soare si cum erau ele mai mandre, le-am scos din paharele pentru a le replanta in pamant. Ele nu prea au fost de acord cu aceasta realocare drept pentru care aproape jumatate din ele s-au ntors cu fundul si au preferat sa moara cu deminitate.




Urmeaza sa aplic acelasi procedeu cu salatele care momentan sunt in ghivece, atat cea capatana cat si cea creata . Nu stiu daca s-au vorbit intre ele sau cu ridichile dar sper sa nu aiba spirit de turma si sa procedeze la fel.




Am pus semintele de plante utlitare si aromatice in ghivece mari de unde nu le mai mut. Am pus leustean, patrunjel, marar, cimbru, busuioc, oregano, tarhon. Imi pun mare baza in ele ,sper sa nu ma dezamageasca.




Si pentru ca toata munca trebuie sa fie incununanta cu greseli, nu le-am acoperit cu folie si drept urmare acuma le ploua la liber.

sâmbătă, 13 martie 2010
















am pus semintele de lagestroemia in paharele.










Mi-au incoltit ridichile si salata. ceva ceva se vede si la ardeii ornamentali.

lagerstroemia indica


Ieri am intrat in posesia semintelor de lagerstroemia indica = liliacul indian. Am seminte pentru 3 soiuri: alb, rosu si albastru. daca rosu e cel mai raspandit, alb am mai vazut poze, albastru...... sper din tot sufletul sa iasa ceva si mai ales sa reziste.

miercuri, 10 martie 2010

Si afara ninge ninge....





















Pentru ca vremea de afara nu ingaduie activitati de gradina prea multe, sau acestea din urma sunt executate pe furatelea, m-am gandit sa imi mai imbogatesc colectia de plante, arbusti in gradina, drept pentru care am achizitionat














- forsythia







- gutui japonez


















- spiraea douglasii






















-tamarix





















- deutzia scabra



















- weigela rosa







- coacaz alb







-coacaz negru







- zmeur







- mur

vineri, 5 martie 2010











revin cu pozele de la pomi.








Au inceput sa iasa si zambilele, iar trandafrii ctaratori de sub sticla sunt plini de frunze

marți, 2 martie 2010

Am executat taierile la pomii fructiferi plantati anul trecut in primavara, deci sunt in al-doilea an
La plantare i-am taiat la 80-90cm pe parcursul anului a dat din trunchiul principal fie 2 ramuri, fie mai multe formand asa numitul ax secundar.

Anul asta taierile s-au facut dupa urmatorul principiu:
1. determini care este ramura principala si dupa asta restul devin secundare. Ramurile secundare le tai cam la 30cm fata de punctul de bifurcatie deasupra unui mugur cu orientare spre exterior. Tulpina principala o ati putin mai inalta decat cele secundare

2. tai toate ramurile care au iesit din trunchiul principal sub nivelul de 80-90 cm de plecare din primul an

3. tai toate ramurile micute care a dat din ramurile secundare si care au plecare spre interiorul pomului

4. scurtezi acele ramurele din ramurile secundare care sunt mai lungi dar tot deasupra unui mugure cu plecare spre exterior

O sa revin cu poze

luni, 1 martie 2010

Vreau sa fiu gradinareasa

de cand am curte si posibilitatea de a experimenta diverse plante, pomi etc..., activitatea numita" gradinarit" a inceput sa ma cam prinda. Mai fug eu cand se aglomereaza informatiile si denumirile pe care trebuie sa le retin, dar revin la pasiune cand totul intra in acalmie.

V-am prezentat gradina mea asa cum arata ea pana acum.

Anul 2010 este un nou an de gradina si sper ca un an cu plusuri in acest sens.

Zilele trecute am completat colectia de pomi fructiferi si cu ocazia asta i-am toaletat si pe cei de anul trecut plus cei 5 pruni de acum 2 ani. Urmeaza stropitul lor cand or inceta ploile astea.

Tot vara trecuta , daca va amintiti, am experimentat cu cateva flori: gladiole, crin, dalie, liantris.

In toamna m-am ambitonat sa plantez zambile, cateva lalele, muscalii, branduse. Pana la ora asta ies zambilele. Sper sa iasa si celelalte, le astept

Ieri am cumparat si plantat 2 trandafiri pomisor . I-am asezat pe fundal de gard viu , cred ca or sa fie foarte frumosi.

Marea provocare o constituie insa rasadurile de zarzavaturi si de flori. N-am avut ce face , am cumpara seminte si le-am pus la paharele in pamant de musuroi de cartita. Acum astept sa vad ce pir iese din ele.
O sa revin cu poze.