vineri, 19 iunie 2009

Design Interior - Partea 2

SELECTIA REPETITIVA

odata stranse multele informatii din tot atat de multele raspunsuri la intrebari, traim sentimentul ca am lamurit niste necunoscute si ca parca lucruile incep sa se limpezeasca. Cu toate astea nu avem inca imaginea de ansamblu, nu vedem cum va arata camera x sau camera y, insa informatiile culese sunt baza solida a tot ceea ce vom facem in viitor.

Folosindu-ne de ele trecem la selectarea de idei. Luam o plansa mare , ca cea din salile de conferinte, schitam planul unui nivel al casei ( principiul se repeta pentru fiecare nivel).

fac precizarea ca ne referim in continuare la cazul in care la intrebarile legate de arhitectura, structura, nr de camere si bai, avem deja raspunsul cu ajutorul unui arhitect si strcturist, materializate intr-un proiect.

Punem plansa respectiva undeva, intr-un colt linistit si ne apucam sa rasfoim brosuri, reviste de case, de mobila, de decoratiuni, poze de vacanta, poze de familie etc, selectand acele imagini care ne plac chiar de la prima vedere, fie ca ele reprezinta o canapea, o culoare de perete, o gresie, un parchet, un maner de usa, etc. Incercuim cu o carioca elementul care ne-a placut si pentru care am selectat imaginea. Rupem foaia sau decupam elementul respectiv, sau selectam fotografia de familie

Facem asta cu toate revistele care le avem la indemana si putem face asta pe o perioada mai indelungata de timp, pana cand strangem destul material de selectie.

Daca avem deja piese de mobilier, accesorii care ne plac foarte mult si pe care le vrem integrate in design, le facem poze si fotografiile respective le atasam le plansa in zonele in care le-am dori regasite la final.

Luam apoi toate imaginile selectate si incepem trierea lor pe diferite criterii.

ex: Living - culoare pereti. selectam toate imaginile care au incercuite zone de pereti, culoare, tinand cont si de raspunsurile pe care ni le-am dat la intrebarea ce culori preferam sau ce culori nu vrem sa vedem pe pereti.

Punem pe planseta toate aceste fotografii, imagini si iesim din camera sau plecam din zona de lucru pentru 10 minute. Revenim si uitandu-ne la planseta alegem acele imagini care ne sar imediat, placut, in ochi. Acelea vor fi optiunile de culoar pentru mai departe. repetam procedeul pana selectam o culoare.

imaginea aleasa va fi fixata pe planseta in zona livingului.

Acelasi sistem de selectie se va face pentru fiecare criteriu in parte ( model de mobilier, tip de material de cuvertura, etc...).

va trebui incepand cu scurtele lectii urmatoare sa armonizam elementele intre ele, urmand ca selectiile sa fie mai mult sau mai putin conditionate. In cazul in care se ajunge la un conflict, se "reseteaza" toata zona de conflict si se reiea toata selectia de la capat.

Ex: ajungem ca in baie sa ne placa culoarea rosie, dar sa ne placa si mobilierul portocaliu intens. respectand regulile de culoare pe care le voi prezenta in LPartea 3!!!, suntem deja intr-un conflict. Cum culoarea si/sau mobilierul le-am ales tinand cont si de alte elemente deja selectate anterior, va trebui sa stergem cu buretele toata zona si s-o luam de la capat folosind ca prim criteriu altul decat cel utilizat anterior. ( EX. daca am plecat intai de la culoare pereti, acum plecam de la alt criteriu, culoare mobilier )


Acest procedeu de selectare repetitiva, cunoscut in lumea de afaceri ca si "brainstorming" este foarte important si este folosit pe tot parcursul proiectului.

daca stam stramb si gandim drept, merita incercat, e chiar funny , e ca un joc si se poate practica de toti membrii familiei ( poate un adolescent de 15 ani ar dori sa stabileasca, sau macar sa fie de acord cu stilul camerei sale).

Design Interior - Partea 1

1. Primul lucru cand va hotarati sa abordati un asemenea proiect, va inarmati cu un blocknotes si un stilou/pix/creion in mana pentru ca avem de notat. Ce notam?

In primul rand facem o lista cu detaliile proiectului, detalii pe care apoi le dezvoltam pe rand pe alte copi de hartie.

cam care ar fi detaliile principale?

adresa, numarul camerelor, numarul membrilor de familie, animale de companie, stil de viata, stilul curent al casei, buget, tipul constructiei.

Dupa care se iau fiecare pe rand si se dezvolta. De exemplu:

membrii familiei

1. cati sunt?
2. ce varste au fiecare?
3. care sunt nevoile fiecaruia? ( important pentru determinarea de exemplu a numarului de bai, a numarului si tipului de obiecte sanitare: 2 chiuvete in loc de una, si cada si cabina de dus )


tipul constructiei - este important atunci cand se doresc designuri ce implica modificari structurale cum ar fi un counter de granit peste corpurile de bucatarie , sau o dusumea la mansarda de lemn din piatra de rau, etc...

stil de viata - pentru a gasi designul potrivit trebuie notat stilul de viata a fiecarui ocupant al casei, obiceiurile zilnice, hobbyurile etc..

iata cateva intrebari ajutatoare grupate in cateva categorii

Intrebari practice:
1. cat timp ai de gand sa tii proprietatea. vrei sa stai toata viata in ea, vrei s-o decorezi ca sa o vinzi, vrei sa stai in ea dar nu mai mult de 3-4 ani pentru ca spatiul e mic si deci nu vrei sa investesti multi bani?

2. Exista spatiu suficent in prezent? Exista o zona a casei care ar putea fi extinsa in viitor? de ce sa nu decoram astfel incat atunci cand vom avea nevoie de ma mult spatiu, sa nu daramam toate finisajele pentru a face lucrul asta

3. Exista animale de companie, copii in casa? sunt nevoile lor luate in considerare in momentul de fata? De exemplu: ai un spatiu de dinning generos dar ai copii mici, vi de la serviciu la ore neregulate si nu apuci aproape de loc sa mananci in familie. Nu e mai bine sa faci o extensie de masa in bucatarie si sa transformi zona de dinning in loc de joaca pentru copii ?

4. Ai nevoie de facilitati speciale? cineva bolnav? cineva in carucior sau alte necesitati?

5. care este stilul de distractie? Ai adolescenti care vor o camera a lor , antifonata, pentru ascultat muzica la maxim? ai nevoie de un birou, de o camera de relaxare, de fitness, o camera de hobby (poate vrei un biliard, etc )

6. Ai suficent spatiu de depozitare?

Intrebari ajutatoare legate de estetica

1. Ai obiecte in casa la care tii mult, le-ai achizitionat de curand, nu ai vrea sa le pierzi, ai vrea sa le pui in valoare si de la care se poate construi mai departe o schema de design?

2. Influenteaza intr-un fel arhitectura de exterior a casei, sau peisajul stilul de design interior?

3. Ai o tendinta pentru o anumita culoare? nu iti place o anumita culoare, nu iti plac anumite intesitati de culoare ( iti plac numai culorile pale, nu vrei culori vii)

4. Sunt privelisti pe geam sau din exterior care vrei sa fie admirate sau care vrei sa fie estompate ( Ai un bloc mare de beton in fata si nu vrei sa-l vezi toata ziua)

5. Vrei ca accentul sa cada pe mobila ca punct de focus, lasand spatiul din jur ca un fundal sau vice-versa?

6. Ai un stil prezent dar vrei sa-l schimbi?

7. Ai vazut ceva ce ti-a placut intr-o revista, intr-o fotografie si ai decupat-o ca sursa de inspiratie?



Cu toate notitele astea facute se va putea trece la etapa urmatoare si anume SELECTIA REPETITIVA.

Design Interior - Prefata

Toti alergam dupa cumpararea unui apartament in zone cat mai bune, cu aspect cat mai placut, dupa un teren unde sa ne construim casuta mult visata.

Mergem la un arhitect care ne prezinta planuri cu case, sau venim noi cu ideile noastre de acasa, privim niste planse 3D ale viitorului imobil si ramanem foarte entuziasmati. Trecem prin vacarmul constructiei casei la rosu si ajungem la etapa finisajelor unde , dintr-o data suntem debusolati. Alergam sa cumparam usi dupa criterii ce tin mai mult sau mai putin de un design interior unitar, dupa care incepem sa asortam restul casei la ceea ce am cumparat prima data, ajungand chiar sa facem compromisuri de calitate doar pentru ca nu au culoarea care s-ar potrivi.

Este bine sa concepem un design interior unitar si apoi in baza lui sa alergam dupa componente prin magazine?
Este bine sa personalizam prea mult casa sau sa ii pastram un aer neutru pentru a o putea vinde mai usor in cazul in care hotaram acest lucru?
Ne influenteaza benefic un design interior bine armonizat cu punctele cardinale si nivelul de lumina din casa, cu vecinii curiosi, cu privelistile de pe geam?

Va astept cu pareri pro si contra, cu idei de design interior, cu experiente traite in acest domeniu si cu fotografii " Inainte" si "Dupa" pentru cei care au asa ceva.

joi, 18 iunie 2009

Cum reactionam la intrebarile copiilor?

Astazi mi-am adus aminte in metrou, venind spre munca, de o situatie cat se poate de amuzanta.

Intr-o dimineata, in acele zile in care metroul reuseste sa ne apropie pe noi oamenii atat de mult incat ne lipim corpurile unul de altul, in acea dimineata in care toata lumea tace si mediteaza se aude la un moment dat o voce cristalina de copil , care tinandu-se de o bara verticala isi intreaba inocent mama:
" Mama, ieri am auzit o doamna spunand alteia ca i-a venit ciclul. Ce e aia ciclu?"

In acea secunda toate capetele din metrou s-au intors catre saraca femeie, care dupa ce ca era pusa in situatia dificila de a raspunde intrebarii unui copil, mai trebuia sa o faca si in gura mare si in public.

Ma uitam la fetele oamenilor, unele amuzate, unele curioase, toata suflarea metroului traia la unison momentul aflarii raspunsului.

Cred ca toata lumea se gandea ce ar fi raspuns ea in locul mamei.

Voi ce raspunsuri dati copiilor la intrebari asa de dificile? Poate facem o colectie de raspunsuri bune sa le invatam si noi astia care inca nu am primit peste cap o asemenea lovitura.

joi, 11 iunie 2009

Astazi e ziua mea

Somnul placut de dimineata mi-a fost curmat brusc de sunetul telefonului care zbarnia langa pat. Am intins lenesa mana si am raspuns. De la capatul celalalt al firului se auzi vocea cunoscuta a mamei: " La Multi Ani copilu' " . Am zambit , am multumit si m-am simtit atat de bucuroasa si fericita de parca era Duminica iar eu aveam biletul castigator la 6 din 49. Lenevind cateva minute in pat gandindu-ma la ce as fi putut face eu cu banii aia castigati, am simtit doua rasuflari reci langa obraz si inevitabil doua limbi umede s-au lipit de fata mea. Erau Sasha si Nero, bucurosi si dand din coada. La o astfel de ora matinala motivele lor de bucurie sunt cat se poate de simple: ori e rost de joaca, ori e rost de mancare. Dupa cum se poarta stapana, in dimineata asta cu siguranta e rost de joaca.

Sotul meu, de dupa usa bucatariei incerca, ca in reclama tv, sa imi trimita cativa aburi de cafea proaspat turnata in cesti si in stilul de altfel caracteristic ( mai exact stangaci) mi-a transmis un La Multi Ani terminand spunand: "In dimineata asta, cam asta e tot ce primesti de la mine. Desi nu-mi face placere sa spun, dar .... e cam tarziu si intarziem la munca. Bauta , pupaturile si sexul au programare pentru diseara."

Am bufnit in ras , m-am ridicat in mjlocul patului si am urlat cat ma tineau plamanii : " Am 34 ani!!!!!!!!. Uraaaaaaaaaaaaaa ".


Iata o varsta la care nu stii cum sa reactionezi. Nu esti nici tanar, nu esti nici trecut de 40, esti exact cum e mai bine. O varsta la care inca totul e posibil, la care visurile inca mai pot fi realizate si la care inca zambetul poate fi trecut ca fiind unul strengaresc.

Azi e ziua mea si ma iubesc pe mine de ziua mea.

marți, 2 iunie 2009

Secvente de jurnal - partea a-6-a






Si tot atunci 28 August 2007 s-a inceput constructia acoperisului si a garajului.

Secvente de jurnal- partea a-5-a






pe 28.08.2007 a intrat in familia noastra lupul Nero. Iata pozele

Secvente de jurnal - partea a-4-a




10 August 2007 - apare noul membru a familiei pe nume SASHA, care contribuie evident la constructia casei prin doua lucruri pe care le consider esentiale: 1. desi i s-a spus ca nu mai e necesar, el continua sa creada ca placa trebuie udata, asa ca a luat prblema in maini sau mai bine zis intre picioare si o uda bine de cateva ori pe zi
2. a inteles ca avem nevoie de lemn si s-a gandit ca orice lemn gaseste sa il aduca constincios pe santier.

Secvente de jurna l- partea a-3-a



Dupa turnarea placii au urmat 2 saptamani de pauza, timp in care in fiecare zi udam placa cam la juma de ora sau o ora, de deja mi se acrise de ea. Au trecut cele 2 saptamani si au revenit muncitorii pentru etapa 2: zidurile stalpii si grinzile.

Aventura aprovizionarii cu caramida a inceput cam de la faza de organizare de santier. Am vazut un anunt cu caramida serbia de 25 cm la pretul de 270 RON inclusiv TVA si transport. S-a dus sotl meu sa se intalneasca cu transportatorul , a bautut palma cu el, am dat avans 2000 RON , ca sa constatam ca defapt caramida era mica, era 25x19x19. Ni s-a spus de catre vanzator ca merge si asa, ca el are si firma de constructii si ca o foloseste pe asta. Am stat, ne-am gandit ca totusi e mica, nu are unde sa calce caramida una peste alta pe straturi. Drpet urmare am sunat si am spus ca renuntam si ca daca se poate sa ne luam banii de avans inapoi. Au recut 2 saptamani si intr-un final ne-am recuperat banii cu scuzele de rigoare ca nu am inteles exact care erau dimensiunile si ca nu suntem cunoscatori. Asta e. Invatasem o prima lectie.

Am cautat caramida insa la depozitele de la marginea Bucurestiului pana aproape de noi, toti aveau caramia mai scumpa dar nu aveam brat de descarcare. Cu alte cuvinte iti vand caramida dar sa ti-o descarci cu mana. Nu mi se pare acceptabil asa ceva si mai ales pe caldurile acestea sa pui oamenii sa descarce caramida la mana, inseamna sa iti bati joc de ei.

Am gasit la Arabesque caramida si cu brat insa trebuia sa vina pe 14 Iulie in tara. Era bine, era exact cu 1 zi inainte de a veni muncitorii. Pe 11 Iulie sun si mi se spune ca pana la sfarsitul lunii nu vine caramida. Am intrat in panica, veneau muncitorii si e nu aveam materialul in curte.

Am gasit pana la urma o firma care mi-a dat caramida serbia de 25X38X24 ( masuratorile sunt rotunjite) si imi aducea 2 tiruri cu brat si ultimul, cu cantitate mai mica, fara brat, adica cu descarcare la mana. Am acceptat asa intr-un final, nu aveam de ales.

Au spus ca vin miercuri seara ( acum 2 saptamani) pe la 20.00 . Nu au venit. Au sunat ca vin a doua zi dimineata la 8.00 Noaptea a plouat. Dimineata umezeala..... primul tir era cat pe ce sa se rastoarne intr-o curba, ba mai mult, sa darame si un gard al unui vecin. Cu eforturi, cu 2 tractoare, remorcat, a ajuns in final pe santier si a descarcat marfa.

Joia trecuta ( 23.07.2007 data relatarii) a fost momentul turnarii stalpilor. Peripetii. Cei de la betoane au trimis un baiat nou, care habar nu avea ce sa faca cu cifa. A trebuit sa ii spuna muncitorii la un moment dat ca trebuie sa invarta cifa..... toate bune si frumoase, ca la un moment dat, din cauza ca betonul era prea tare sau prea moale ( n-am inteles exact cum era si cum trebuia sa fie, am inteles ca era taman invers de cum trebuia biggrin.gif ( halal beneficiar mai sunt). cert este ca cimentul a venit cu presiune mare ( vina e impartita acuma, dupa parerea mea intre muncitori si cel cu cifa) si 2 cofraje de stalpi au pleznit. Cimentl a curs pe jos. L-au luat repede ci lopetile l-au pus intr-un loc, au refacut cofrajul, au redimensionat densitatea cimentului si au turnat iara. Cimentul ramas pe jos l-au pus apoi cu galetile intr-un alt stalp.

Nu stiu cum vine dar cel mai frumos stalp e cel facut la galeata.